Potraviny v chladničke. Ktoré áno a ktoré naopak nie?
06.sep.2018
Nie je nič horšie, ako keď otvoríte chladničku a ovanie vás nepríjemný zápach. Jeho pôvodcom sú často potraviny, ktoré v chladničke nemajú čo hľadať. Pozreli sme sa bližšie na to, ktoré potraviny by sme mali držať v chlade a ktorým zima skôr škodí.
Chlieb síce vydrží v chlade dlhšie, ale taktiež rýchlejšie vyschne. Ak sa ho chystáte zjesť počas najbližších štyroch dní, do chladničky ho nedávajte. Pokiaľ si ho chcete uchovať na dlhšie, dajte ho do mrazničky.
Maslo
Hoci patrí medzi mliečne výrobky, niekoľko dní vydrží aj odložené na kuchynskej linke. Samozrejme, pokiaľ je uchované v uzatvárateľnej nádobe. Práve vďaka takémuto spôsobu uskladnenia bude vždy mäkké a pripravené na natretie. Ak však vo vašej kuchyni vydrží jedna kocka masla aj mesiac, potom ho dajte do chladničky.
Vajcia
Odporúčaná teplota na ich skladovanie je 5 – 12 °C, teda je celkom zrejmé, kde je ich miesto. Mnohí ich ale v chladničke ukladajú do jej dverí. Práve tu sa teplota najviac strieda – pri otvorení sa zvýši a po zatvorení opäť zníži. Vajíčka sa môžu zarosiť a následne sa na nich môže vytvoriť pleseň. Aby ste tomu predišli, ukladajte ich do jej zadnej časti. Pred odložením do chladu by ste ich mali vybrať z papierového obalu, ktorý je často zdrojom mikróbov.
Rajčinám chlad neprospieva. Strácajú svoju chuť a postupne sa stanú kašovité. Rovnako, ako paprikám, aj paradajkám bude lepšie na kuchynskej linke v papierovom vrecku. Keď sú zrelé, vydržia ešte nasledujúce tri dni.
Zemiaky
Zima nepriaznivo vplýva na ich chuť, preto by ste ich mali skladovať na tmavom mieste v komore. Vyhnite sa pri tom plastovým vreckám, ktoré držia vlhkosť a urýchľujú hnijúce procesy. Najlepšie im je v papierových vrecúškach.
Cibuľa a cesnak
Hoci sa to na prvý pohľad môže priečiť zdravému rozumu, cibuľa, ba ani cesnak do chladničky nepatria. Dlho vám vydržia v komore na tmavom mieste. Cibuľu neskladujte v jednej nádobe so zemiakmi. Vylučujú výpary, ktoré spôsobujú jej predčasné hnitie.
Paprika
Ak uskladníte papriku v chladničke, veľmi rýchlo stratí svoju chuť! Chlad jej totiž ukončí proces dozrievania. Papriku by sme mali preto skladovať podobne ako pomaranče a teda na suchom a vetranom mieste.
Pomaranče a citróny
Ak chcete zabezpečiť dlhšiu čerstvosť týchto citrusov, zabezpečte im skladovanie na suchom a vetranom mieste.
Jablká
Pre ich skladovanie vôbec nie je potrebné používať chladničku. Stačí, ak im zabezpečíte priestor s adekvátnou vlhkosťou a teplotou okolo 12°C. Zabezpečíte im tak výbornú chuť a predídete ich scvrkávaniu.
Banány
Ideálnym miestom pre skladovanie banánov je špajza a teda chladné miesto. Ak by ste ho totiž uskladnili do chladničky, veľmi rýchlo sa na nich objavia tmavé škvrny.
Melón
Ak si kúpite melón, skladovať ho môžete kľudne aj na kuchynskej linke. Hneď však ak si z necho dáte čo i len kúsok, uschovávajte ho v chaladničke 1-2 dni.
Džem
Kým je zatvorený a nie je načatý, môžete ho skladovať v komore. Po prvom otvorení patrí do chladničky.
Olivový olej
Hoci je z olív, je to olej. V chlade stuhne, rovnako, ako napríklad maslo. Tak, ako do chladničky nedávate olej na vyprážanie, rovnako tam nepatrí ani ten olivový.
Káva
Skladujte ju na chladnom, tmavom mieste, ale nie v chladničke! Káva často pohltí arómu okolitého jedla a sama tak stratí svoju vôňu. Ak však máte príliš veľké zásoby, môžete ich skladovať v mrazničke.
Náš tip
Ak chcete vaše potraviny v chladničke udržať čo najdlhšie čerstvé, nezabúdajte ju pravidelne čistiť. Len tak budete mať istotu, že sa plesne a baktérie z jedného jedla neprenesú aj na druhé.
Potraviny v chladničke. Ktoré áno a ktoré naopak nie?
Páči sa vám tento článok? Zdieľajte to s priateľmi