Horúce letné dni nás lákajú tráviť čas skôr pri vode, než v kuchyni. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sú rýchle a jednoduché na prípravu a zároveň výborne chutia aj počas horúcich večerov.
1. Cestoviny s tuniakom
2. Grécky šalát
3. Šalát z červeného melóna
4. Cestoviny so zeleninou
5. Pečená koreňová zelenina
Cestoviny s tuniakom
Receptov na cestoviny nájdete mnoho. Tieto sú hotové za pár minút a chutia vynikajúco.
Budete potrebovať:
- Cestoviny Penne
- Tuniak v konzerve
- Paradajková omáčka s kúskami zeleniny (napr. Panzani Napoletana)
- Smotana na varenie, prípadne smotana na šľahanie
Postup:
Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Kým sa varia, pripravte si omáčku. Pozor, bude hotová za 2-3 minúty, preto s jej prípravou začnite chvíľu pred tým, ako budú cestoviny uvarené.
Z tuniaka v konzerve zlejte olej a tuniaka za stáleho miešania ohrejte na panvici. Pridajte paradajkovú omáčku a dobre premiešajte. Keď sa omáčka spojí s tuniakom, nalejte do nej smotanu. Netreba veľa, stačí 1-2 polievkové lyžice, podľa chuti. Všetko spolu premiešajte a hotovo!
Uvarené cestoviny vložte do misy, prelejte ich omáčkou a dobre premiešajte. Dobrú chuť!
Grécky šalát
Tradičný grécky šalát je ľahký a veľmi zdravý variant letnej večere. Aby bol skutočne chutný, nezabudnite na kvalitný syr.
Budete potrebovať:
- Paradajky
- Zelená paprika
- Šalátová uhorka
- Cibuľa
- Olivy
- Syr Feta
- Olivový olej
- Červený vínny ocot
- Soľ
- Oregano
Postup:
Zeleninu si nakrájame – cibuľu na kolieska, paradajky na mesiačiky, papriku na pásiky a uhorku na kocky. Zeleninu dáme do misy, pridáme olivy a posolíme. Polejeme olivovým olejom a vínnym octom – množstvo je podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa chute spojili. Na záver dáme na vrch syr Feta a hotový šalát posypeme oreganom.
Náš tip: Ak neviete dobre odhadnúť množstvo vínneho octu, skúste použiť nálev z olív. Aj ten dodá šalátu kyselkavú chuť.
Šalát z červeného melóna
Výborný osviežujúci šalát s príchuťou leta, vhodný najmä na schladenie po horúcom dni.
Budete potrebovať:
- Červený melón
- Malá cibuľa
- Feta syr
- Mäta
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Postup:
Zelenina a syr by mali byť studené. Melón nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme na drobno, mätu na hrubo. Všetko dáme spolu do misy, pridáme čierne korenie podľa chuti, štipku soli a premiešame. Na záver pridáme syr Feta.
Náš tip: Šalát je možné dochutiť čiernymi olivami nakrájanými na kolieska.
Cestoviny so zeleninou
Ľahké cestoviny s čerstvou zeleninou, chutný recept, na ktorom sa nedá nič pokaziť.
Budete potrebovať:
- Cestoviny Fusilli alebo iné
- 2 paradajky
- 2 papriky
- Kukurica v konzerve
- 50 g maslo
- Tavený syr (1 črievko)
- 2 vajcia
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Kým sa nám varia, dáme na tvrdo uvariť vajíčka a pripravíme si zeleninu – paradajky a papriky nakrájame na malé kocky. Vajíčka nakrájame na drobno. Pred tým, ako cestoviny scedíme, si roztopíme maslo. Cestoviny scedíme, vložíme do misy a zalejeme roztopeným maslom. Pridáme tavený syr z črievka a premiešame. Keďže sú cestoviny horúce, syr sa ihneď roztopí. Pridáme vajíčka, papriku, paradajky a kukuricu a všetko spolu premiešame.
Pečená koreňová zelenina
V polievke ju možno nemáte v obľube, ale na plechu chutí celkom inak. Vyskúšajte!
Budete potrebovať:
- Akákoľvek koreňová zelenina, napríklad mrkva, petržlen, zeler, kaleráb…
- Zemiaky
- Korenie na pečené zemiaky
- Soľ
- Olivový olej
Postup:
Všetku zeleninu, ktorú sa chystáte piecť, očistite a nakrájajte na väčšie kúsky, aby sa dala jesť rukami. Vysypte ich na plech, osoľte, posypte korením a polejte olivovým olejom. Na oleji nešetrite. Zeleninu na plechu poriadne premiešajte, aby sa spojili chute soli, korenia a oleja. Pečte vo vyhriatej rúre na 200°C po dobu 30 minút. Počas pečenia zeleninu každých 10 minút pomiešajte. Na záver zvýšte teplotu na 250°C, aby ste získali chrumkavú kôrku. Podávajte so smotanovým dresingom.